WAT IS KIDSAFETY?

Wat is Kidsafety?

Kidsafety is een weerbaarheidprogramma dat doorlopend gegeven wordt net zoals een vechtsport. Het programma is bedoeld voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

 

Zelfverdediging en sociale weerbaarheid

De kinderen leren zelfverdedigingtechnieken maar ook; omgaan met vreemden, ongewenste aanrakingen en noodgevallen. Bij Kidsafety wordt gericht geoefend op een bewuste lichaamshouding, alertheid, preventie en de-escalatie. Ook wordt geoefend op het beleefd en assertief aangeven van je grenzen. Door herhaling en variatie in het aanbieden van de lesstof blijven de technieken goed hangen.

Sporten, spelen en bewegen

Het grootste deel van de les zijn kinderen actief bezig met zelfverdedigingtechnieken, valbreekoefeningen, trappen en stoten op een stootkussen, stoeispelletjes etc. Dat maakt Kidsafety een echte sport waarin je je kunt ontwikkelen. De kinderen werken aan hun conditie, zelfvertrouwen en weerbaarheid en hebben ondertussen veel plezier.

Waarom Kidsafety?

Belangrijke vaardigheden voor de persoonlijke veiligheid van kinderen worden vaak niet aangeboden op vechtsporten. Denk hierbij aan omgaan met vreemden, (ongewenste) aanrakingen en noodgevallen. Daarbij komt dat ook de technieken voor zelfverdediging vaak worden beperkt door de aard en regels van de sport. Op boksles leer je bijv. wel hoe je goed moet stoten en moet afweren. Je leert niet hoe je loskomt uit een hoofdklem.

Op Kidsafety leren kinderen wat ze kunnen doen in welke situatie. Ze leren stoten en trappen, maar ook bevrijdingen uit benarde posities. Ook wordt er gericht geoefend op het omgaan met pestgedrag.

Samenwerking met Kidpower Teenpower Fullpower International

Een woord van dank gaat uit naar Kidpower, Teenpower, Fullpower International voor hun toestemming om ideeën, technieken en oefeningen te gebruiken uit hun exceptionele curriculum. Kidpower is een internationale non-profit organisatie met de missie om een cultuur te creëren van voor elkaar zorgen, respect en veiligheid voor iedereen en overal. Dit doet Kidpower door het aanleren van communicatievaardigheden, persoonlijke veiligheid en preventieve vaardigheden om slachtofferschap van geweld te voorkomen. Lex Bijlsma en Evi Bijlsma-Smulders zijn de vertegenwoordigers van Stichting Kidpower Nederland. Kidpower Nederland verzorgt korte workshops en cursussen voor kinderen al dan niet samen met hun ouders en/of leerkrachten. Voor meer informatie zie onze pagina over Kidpower.